A jobb agyféltekéd működése
2014. szeptember 15. írta: krisztina.cs

A jobb agyféltekéd működése

Ahhoz, hogy megértsd és elfogadd, hogy működik ez a módszer, tudnod kell pár dolgot a két agyféltekéd működéséről. 

A bal agyfélteke elemző, verbális, felelős a beszédért és az írásért. 

Érdekes dolog, hogy a gyerekek 10-12 éves korig a jobb agyféltekéjüket használják, ebben a korban alakul ki a szimbólumok rendszere, amit a bal agyfélteke használ tovább. Ennek egy jó szemléltetése a következő feladat: vegyél elő egy papírt és egy ceruzát és rajzolj le egy gyerekkori képedet (pl. egy fiút, lányt, egy fát, házat, kerítést, napocskát, felhőket). Látni fogod, hogy szimbólumokat rajzolsz. Tehát a ház egy kocka és egy háromszög, ajtóval ablakkal, a kerítés vonalak halmaza, a fa túl kicsi lesz a házhoz képest, az ember túl nagy. Látni fogod a berögződéseket. A napocska egy kör, vonalakkal körülvéve, ki a lap közepére, ki a sarkára rajzolja. Ha megpróbálod lerajzolni a családod, úgy, ahogy gyerekként rajzoltad, ugyanolyanok lesznek a fejek, kezek, lábak. 

Ezeket a szimbólumokat kell nagyon gyorsan elfelejteni, ebben hívjuk segítségül a jobb agyféltekénket. Jogosan kérdezheted, hogy mégis hogyan. Vannak gyakorlatok, amivel könnyedén át tudunk lépni a J-módba (jobb agyféltekés mód). Később megmutatom ezeket is. A J-módban megtanulsz megfigyelni és látni. Azt rajzolod le, amit látsz, nem azt amit a bal agyféltekéd előszed a régen betáplált szimbólumrendszeredből. 

Összegezve: a bal agyfélteke a verbális, elemző, a jobb agyfélteke a vizuális, észlelő. 

És hidd el nekem, ha olvasható a kézírásod, a nyomtatott betűid, akkor képes vagy szépen rajzolni. Csupán a jobb agyféltekédet kell használni, és LÁTNI kell. 

Végezetül egy gyakorlat, hogy felmérd, te melyik agyféltekédet használod: 

Merre forog a táncosnő? 

 

Ha az óramutató járásával ellentétes irányban, akkor te a bal agyféltekédet használod inkább.

Ha az óramutató járásával megegyező irányban látod forogni, akkor a jobb agyféltekédet használod. 

Ha látod mindkét irányba, akkor szerencsés vagy, mert mindkét agyféltekéd domináns, tehát könnyebben fogsz átváltani J-módba. 

Következő bejegyzésemben a szükséges rajzeszközökről írok egy listát. 

Apropó, elkészültél már az önarcképeddel? :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://teistudszrajzolni.blog.hu/api/trackback/id/tr596700287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása