Arányok, perspektívák
2014. október 21. írta: krisztina.cs

Arányok, perspektívák

Az előző feladathoz tartozik egy kis magyarázat is. Ha nem sikerült megoldani, akkor mindenképp olvasd el, hogy megértsd miről is van szó. Utána csináld meg újra a feladatot! 

Azért nagyon nehéz megtanulni "látni", és jól látni, mert a szemünk - az agyunk mindig becsap minket. Csak keress rá az interneten az optikai csalódásokra, illúziókra. Játszik velünk az agyunk. 
Külön meg kell tanulnunk a függőlegeshez és vízszinteshez viszonyított szöget, valamint az egymáshoz viszonyított arányok meglátását. Meg kell birkóznunk bizonyos látszólagos ellentmondásokkal. Például tudjuk, hogy a plafon vízszintes, a sarok pedig derékszögű, de a rajzon egyik sem lesz igaz, mert akkor nem lenne jó a rajzunk. 

Amikor elkezdünk rajzolni, ki kell választani egy alapegységet. Pl az ajtó széle. Ehhez mérjük az ajtó magasságát, ezt pedig úgy tudod megtenni, hogy kinyújtod a karod, és a ceruzával leméred az alapegységet. Aztán az alapegysége segítségével leméred az ajtó magasságát. Tehát ha az ajtó szélességet 1 ceruzányi, magassága 2,5 ceruzányi lesz. Ezt a papírra is így rajzold le, az alapegység 1, tehát a szélesség 1 egység, a magasság 2,5 egység. Minden szélnél ezt kell alkalmazni. Minden tárgynál, meg kell figyelni az elhelyezkedését, irányát, arányát. Pl. ha az asztalon van egy alma és egy dinnye, meg kell figyelni, hogy mekkora az alma a dinnyéhez képest. Kipróbálhatod, hogy csak úgy találomra lerajzolod, majd elkezded mérni a ceruza segítségével. Látni fogod a különbséget. Itt egy kis megjegyzés, amikor a ceruzával méregetsz, csukd be az egyik szemed, így kétdimenziós képet látsz, könnyebb rajzolni. 

A szögeknél kicsit más a helyzet. Minden szöget két állandóhoz, a függőlegeshez és a vízszinteshez kell mérni. A rajzlap széle konstans függőleges és vízszintes, tehát ehhez viszonyítunk. A szögek vizsgálatakor a ceruzát vízszintesen vagy függőlegesen kell tartani, és a szöget a ceruza széléhez kell viszonyítani. Ezeket a szögeket pontosan úgy kell lerajzolni a lapra ahogy látod őket. Gyakorlatilag itt is tudod használni a negatív tereket, ha nem magát a szöget nézed, hanem a háromszöget, amit a ceruza és a megfigyelt vonal kiad. 

Sokat kell gyakorolni, mert a portrérajzolásnál a legfontosabb az arányok, irányok megfigyelése. Most nem szabad feladni! Ez a legnehezebb rész, de hamarosan már képes leszel Te is egy élethű portrét rajzolni! 

A bejegyzés trackback címe:

https://teistudszrajzolni.blog.hu/api/trackback/id/tr336813439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása